+36 70/515 57-19

Bért érintő adóváltozások 2017 ben

 

  • Változik a családi adókedvezmény mértéke 2017.01.01-től. A családjukban két eltartottat nevelő magánszemélyek kedvezménye kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként adóban kifejezve 2500 Ft-al nő, mivel a jogosultak az összevont adóalapjukat havi 100.000 Ft-al csökkenthetik.
  • Változik az első házasok kedvezménye 2017.01.01-től. A házasságkötéstől számított 24 hónapig feltétel nélkül érvényesíthető az első házasok kedvezménye, függetlenül attól, hogy a magánszemély ezt követően ( gyermekre tekintettel) jogosulttá válik-e családi kedvezményre. Azaz egyszerre érvényesíthető a gyerek után járó családi kedvezmény, és az első házasok  kedvezménye.
  • NAV adóbevallási tervezetet készít! 2017.01.01-től a Nav magánszemélyek részére adóbevallási tervezetet készít, mellyel az érintett az abban feltüntetett adatokkal vagy egyet ért, vagy annak adatait javítják, kiegészítik. Amennyiben adóévet követő május 20-ig a tervezetben változtatás nem történik, avagy a bevallási kötelezettség más módon nem teljesül, úgy az adóbevallási tervezetet veszi alapul az adóhatóság.
  • Béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások adókötelezettségének változása 2017.01.01-től. Kizárólag az éves keretösszeget meg nem haladóan adott pénzösszeg( évi 100.000 Ft) és a SZÉP Kártya alszámláira a törvény keretein belül adott juttatás minősül béren kívüli juttatásnak. Költségvetési szervnél az éves rekreációs keretösszeg bruttó 200.000 Ft, más munkáltató esetén bruttó 450.000 Ft.
  • Költségtérítés munkába járáshoz. Kilóméterenként 9 Ft-ról 15 Ft-ra nő az a mérték, melyet a munkáltató, a munkahely és a lakó/tartózkodási hely közt oda-vissza távolságra és a munkában töltött napokra számítva adómentesen adhat a munkavállalónak, ha a munkavállaló a közig határon kívülről jár munkába, és az utazáshoz nem közösségi közlekedési eszközt vesz igénybe. ( A költségtérítés akkor is adható, ha a munkavállaló nem kifejezetten gépkocsival, hanem kerékpárral illetve a tömegközlekedést leszámítva egyéb más módon oldja meg a munkahelyre való bejutását)
  • Adómentes, mobilitás célú lakhatási támogatás. A foglalkoztatás első 5 évében adómentes a munkáltató által nyújtott lakhatási támogatás meghatározott része. ( Első 24 hnapban a minimálbér 40%, második 24 hónapban a minimálbér 25%, az utolsó 12 hónapban a minimálbér 15%-a)
  • Személygépkocsi norma költsége. A saját gépkocsi hivatalos célú használata esetén az elszámolható költség kilóméterenként 9 Ft-ról 15 Ft-ra nő